DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İki doz aşı Delta varyantının bulaş riskini yarı yarıya azaltıyor

İki doz aşı Delta varyantının bulaş riskini yarı yarıya azaltıyor
04.08.2021
179
A+
A-

İngiltere’de yapılan bir araştırma iki doz aşı olanların Delta varyantını daha az bulaştırdığını ortaya koydu.

Türkiye’de aşılama süreci devam ederken İngiltere’de yapılan bir araştırma tam aşılanma yapılmasının hastalığın toplum genelindeki etkisini azalttığına dair çok net veriler ortaya koydu.

Çarşamba günü yayınlanan ve Birleşik Krallık’ta 98.000 insanın katıldığı araştırmada iki doz corona virüsü aşısı olmanın Delta varyantını yarı yarıya azalttığını ve semptom gösteren Covid-19 vakalarına karşı da yüzde 60 oranında etkili olduğunu ortaya koydu. Son dönemde dünyanın birçok ülkesinde yayılan ve ilk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantı ile ilgili açıklama yapan Imperial College’da yapılan araştırmayı yürüten Paul Elliott, “Aşı, Delta varyantına karşı halen yüksek oranda etkili” açıklamasını yaptı.

Daha önce yapılan araştırmalarda aşının yüzde 90 oranında etkili olduğu belirtilmişti. Fakat İngiltere’deki araştırmaya katılanlardan corona testi pozitif çıkanların yüzde 40’ının semptom göstermeyen vakalardan oluştuğu ve diğerlerinin de hafif semptomlar gösterdiği belirtildi.

Nisan 2020’den beri elde edilen verilerin kullanıldığı araştırmalarda, belirli dönemlerde rastgele numuneler alınıyor. Araştırmayı yürüten isimlerden olan Steven Riley, “Son aldığımız örneklerde Delta varyantı vakaların yüzde 100’ünü oluşturuyordu” dedi.

Araştırmada Pfizer/BioNTech aşısı ile AstraZeneca aşısının mercek altına alındığı belirtildi.(SOZCU.COM.TR)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.