DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Can alan virüsün kuluçka süresine ilişkin yeni bulgu

Can alan virüsün kuluçka süresine ilişkin yeni bulgu
11.03.2020
268
A+
A-

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre koranavirüs semptomları, virüs kaynağı ile temasın ardından ilk beş günde ortaya çıkıyor, ancak kamu sağlığı uzmanları 14 günlük karantinanın gerekli olduğunu savunuyor.

Dünya genelinde yeni tip koranavirüs (COVID-19) hızla yayılmaya devam ediyor. Vaka sayısı 115 bine yaklaşan ve ölü sayısı 4 bini aşan salgın ile ilgili ABD’li bilimsel çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Hastalığın tedavisi ive kontolü çin virüsün yapısını, semptomlarını ve kuluçka süresini ne olarak saptayabilmek büyük bir önem teşkil ediyor.

KORANAVİRÜS KULUÇKA SÜRESİ ORTALAMA 5,1 GÜN

ABD’de bulunan John Hopkins Blomberg Kamu Sağlığı Okulu’ndan enfeksiyon uzmanları koranavirüs kuluçka süresinin ortalama 5,1 gün olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte, dünya genelinde uygulanan 14 günlük karantina süresinin gerekliliği de çalışmayla beraber kanıtlandı. Araştırmada, virüsle enfekte olan kişilerin yüzde 2,5’ten azının semptomları 2,2 gün, yüzde 97,5’inin, yani hastaların büyük bir çoğunluğunun ise semptomları 11,5 gün içerisinde gösterdiği belirtildi.

KARANTİNA DOĞRU BİR UYGULAMA

Daha önce kamu sağlığı uzmanları, 14 günlük karantina süresini tahminlerinden yola çıkarak belirlemişlerdi. Ancak John Hopkins Üniversitesi’nin verileri uygulanan karantina süresinin COVID-19 için doğru bir uygulama olduğunu gösterdi.

HER 10 BİN KİŞİDEN SADECE 101 TEKRAR RİSK ALTINDA

Araştırmacılar, 14 gün boyunca karantinaya alınan her 10 bin kişiden yalnızca 101’inin tedavi olup ayrıldıktan sonra tekrar hastalığa yakalanabileceği öngörüyor.

Bloomberg Okulu Epidemoloji Bölümü’nden Profesör Justin Lessler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Halka açık verilere dayanarak yaptığımız araştırmaya göre 14 günlük karantina ve aktif izleme, bazı vakalar uzun dönemde kaçabilecek olsa da oldukça gerekli bir uygulama” ifadelerini kullandı. 24 Şubat’tan itibaren meydana gelen 181 corona virüs vakasını inceleyen araştırmanın sonuçları Annals of tInternal Medicine dergisinde yayımlandı.(Cumhuriyet)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.