DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İnternet İngiltere’deki seks işçiliğini nasıl değiştirdi?

İnternet İngiltere’deki seks işçiliğini nasıl değiştirdi?
28.01.2018
260
A+
A-

İngiltere’de online seks işçiliği üzerine yapılan en detaylı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Araştırmaya göre seks işçileri internetle birlikte artık müşterilerini sokaklarda aramak zorunda kalmadıkları için, fiziksel şiddete uğrama riskleri artık daha az.

Ancak Beyond the Gaze (Bakışların Ötesinde) başlıklı araştırma, internetle birlikte seks işçilerinin daha farklı taciz ve şiddet türlerine maruz kalabildiklerine dikkat çekiyor.

İnternet, seks işçilerinin sosyal medya üzerinden takip ve taciz edilme, aile ve arkadaşlarının durumu öğrenmesi riskini artırıyor.

Leicester ve Strathclyde üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı çalışma 2 yıl sürdü. Araştırmaya 640’tan fazla seks işçisi ve 1.500 müşteri katıldı.

Araştırmada seks işçilerinin çalışma koşulları, güvenliği ve online pazar koşulları incelendi.

Katılımcılar internet ve dijital teknolojilerin seks endüstrisini nasıl etkilediğine yönelik soruları yanıtladı.

Seks işçilerinin yüzde 60’ı, internet olmasaydı bu mesleği yapmayacaklarını belirtti.

ESNEKLİK, GÜVENLİK VE BAĞIMSIZLIK

Seks işçisi ve aktivist Charlotte Rose, internet üzerinden “seks satmanın” aile hayatına nasıl uygun olduğunu BBC’ye anlattı:

“Bu şekilde çalışmayı seviyorum. Çalışma saatleri esnek. İki çocuğum var. Hem onlara ayıracak vaktimin kalması, hem de para kazanabilmek çok önemli.”

“İnternet sayesinde bir seks işçisi serbestçe çalışabiliyor, kendi müşterilerini bulup hayatını kazanabiliyor.”

Rose yine de seks işçiliğinin, “damgalanma” gibi dezavantajlarının sürdüğünü belirtiyor. Mesleğinden ötürü çocuklarının zorluk çektiğini ve ev sahipleriyle problem yaşadığını anlatıyor:

“Tehdit edildim, şantaja maruz kaldım. Yaptığım iş bazılarının ahlak anlayışına uymadığı için iki kez evimden çıkarıldım”

İngiltere’de seks hizmetlerinin online reklamını yapmak yasak değil.

İngiltere İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede 60.000 ila 80.000 seks işçisi bulunuyor.

Ama verdikleri hizmet, geleneksel seks işçiliğinden çok daha kapsamlı.

Strictly Models adlı video ajansının yöneticisi Vernaire, “Modellerimiz çoğu zaman soyunmuyor. Sadece biriyle sohbet etmek isteyen, yalnız çok fazla insan var” diyor.

SOKAKLARDAKİ SEKS İŞÇİLİĞİNDE DÜŞÜŞ

Son yapılan kapsamlı araştırma, seks işçiliğinin internet ile birlikte daha mobil hale geldiğini ve sektöre daha fazla sayıda insan çektiğini gösteriyor.

Web kameraları yoluyla çalışmanın sağladığı görece güvenlik, internet olmasa bu işe girmeyecek birçok kişinin sektöre katılmasına neden olmuş.

Son verilere göre sokaklardaki seks işçiliği tüm piyasanın sadece yüzde 3’ünü oluşturuyor. Seks işçilerinin çoğu artık online çalışıyor.

YENİ RİSKLER

İnternet, seks işçiliğini eskiye kıyasla daha güvenli hale getirmiş olabilir ancak akademik çalışmaya göre beraberinde yeni riskler de getirdi.

Araştırmaya katılan seks işçilerinin yüzde 80’inden fazlası bir şekilde kendilerine yönelik suç işlendiğini söyledi.

Üçte ikisi ise geçen 5 yıl içinde tacize uğradıklarını, yarısı ise özel hayatlarının gizliliğinin ihlal edildiğini ve arkadaşları ya da aileleri tarafından dışlandıklarını söyledi.

Online çalışmak seks işçilerinin maruz kaldığı fiziksel şiddeti azaltmış olsa da, internet, seks işçilerinin kimliklerinin izinleri olmadan ifşa edilmesi ve online taciz gibi suçları artırdı.

Sizler Bu riskten uzak olmak için Türkiye’nin yasaklı sitelere giriş 2018 yılında popüler olan proxy sitesini erişim için kullana bilirsiniz.

Araştırma raporunu kaleme alan Prof Tella Sanders “Israrcı e-postalar, aramalar, kapıya dayanmalar – bazılarının 7-8 yıl sürdüğünü görüyoruz. Burada kilit noktalardan biri seks işçilerinin bu gibi durumları polise bildirmekten çekinmesi. Polisin hiçbir şey yapmayacağından ya da suçu işleyen kişinin misilleme yapacağından korkuyorular” diyor.

Araştırmaya göre polisin bu tarz ihbarlara verdiği yanıtlar tutarsız. Polis genellikle sokakta çalışan seks işçilerine yönelik suçlara odaklanıyor.(BBC)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.