DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Koronavirüsten kurtulan hastalarda kalıcı organ hasarı meydana gelebiliyor”

“Koronavirüsten kurtulan hastalarda kalıcı organ hasarı meydana gelebiliyor”
21.03.2020
235
A+
A-

Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran koronavirüsü 80 binden fazla insan atlatmayı başarırken, Çinli araştırmacılar iyileşen hastalarda kalıcı organ hasarı meydana gelebildiğini söyledi.

Hong Kong’daki Princess Margaret Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi uzmanları iyileşen bir Kovid-19 hastasında akciğer fonksiyonlarında azalma ve sürekli nefes darlığı tespit etti. Bazı hastaların akciğer fonksiyonunun iyileşme sonrasında 20 ile 30 oranında azalabildiğine dikkat çeken merkez direktörü Dr. Owen Tsang Tak-yin şöyle konuştu:

 “Hastalar hızlı yürüdükleri zaman soluk soluğa kalıyor. Bilgisayarlı tomografi sonucunda da hastaların akciğerinde buzlu cama benzer yapılar olduğunu da tespit ettik. Bu da akciğerin zarar gördüğüne işaret ediyor.”

DW Türkçe’nin haberine göre; Çin’de Wuhan Üniversitesi’ne bağlı Zhongnam Hastanesi’ndeki bilim insanları da Kovid-19 hastalarından alınan 140 akciğer filminin hepsinde ‘akciğerlerde buzlu cam benzeri yapılar‘ bulunduğunu açıkladı.

Araştırmacılar, iyileşen hastalarda akciğer bağ dokusunun iltihaplanması nedeniyle akciğer sertleşmesi görülüp görülmediğini de inceliyor.

“AKCİĞER SERTLEŞİYOR”

İltihaplanma bağ dokunun, alveoller ve onların etrafındaki damarlarda hastalıklı biçimde büyümesine neden oluyor. Bu nedenle oksijen damarlara geçiş yapamıyor, akciğer sertleşiyor, solunum yüzeysel ve hızlı oluyor. Nefes alma bozuklukları, nefes darlığı ve kuru öksürük nöbetleri ortaya çıkıyor.

Akciğer sertleşmesinin erken tespiti halinde yavaşlatılması hatta durdurulması mümkün.(Cumhuriyet)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.