DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Maske takmamıza rağmen koronavirüs neden yayılıyor?

Maske takmamıza rağmen koronavirüs neden yayılıyor?
21.12.2020
157
A+
A-

Bilim insanları, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) taşıyan havadaki damlacıkların maskelerin onları durduramayacak kadar küçük olduğunu belirtti.

Maskeler gerçekten Covid-19 durduruyorsa salgın neden bu denli hızla yayılmaya devam ediyor? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bayram sofralarına bile maskeleri takarak oturun, diyor. İngiltere’de yapılan araştırma, her 4 kişiden üçünün maskeyle dolaştığını ortaya koydu, ama virüs hayretlere düşüren hızla yayılmaya devam ediyor. Uzmanlar, maskelerin gerçekten Kovid-19’u durdurmaya yardımcı olup olmadığını anlamaya çalışıyor.

Daily Mail’in aktardığına göre, İngiltere’de geçtiğimiz hafta ülkenin neredeyse tüm bölgelerinde Covid-19 vaka sayısında artış yaşandı. Bazı bölgelerde vaka sayısı, geçen nisan ayına göre 2 kat arttı.

İspanya ve İtalya gibi, maske zorunluğu uygulanan ülkeler de yıkıcı Covid-19 dalgasından kaçamadı.

Sputnik’in aktardığı habere göre, Edinburgh Üniversitesi’nden virolog Paul Digard, virüsün temel kaynağının öksürük veya hapşırık sonucu oluşan ve havada uçuşan damlacıklar olduğu belirterek, “Covid-19 parçacıkları, maskelerin onları durduramayacak kadar küçük” ifadesini kullandı.

Ama çoğu durumda virüsün büyük damlacıklar içinde yayıldığına dikkat çeken bilim insanı, bu damlacıkların durdurulmasında maskelerin etkili olduğunu kaydetti.

Ancak damlacıklar koronavirüsün tek yayılma yolu değil. DSÖ’nün temmuz ayında yayınladığı rapora göre, Kovid-19 duman veya toz gibi hava hareket eden çok daha küçük ve hafif parçacıklar sayesinde de yayılabiliyor. Bu parçacıklar, hastanın bulunduğu mekanlarda uzun süre kalabiliyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan Profesör Jimmy Whitworth, insanların maskeleri doğru takıp takmadığı bilinmediği için bu koruma aracının etkinliğini değerlendirmenin zor olduğunu söyledi.

Her şeye rağmen maskelerin, doğru takılması şartıyla etkili olduğundan emin olan Whitworth, “Gerçek şu ki, maskelerin ne kadar etkili olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Ama sağduyu bize bunu yapmamız gerektiğini söylüyor” diye konuştu.

İtalya’daki araştırma, maske takmanın bizi, Covid-19’a karşı en etkili mücadele yöntemi olan sosyal mesafeyi korumaya teşvik ettiğini gösteriyor.

DSÖ, sosyal mesafeyi korumanın mümkün olmadığı durumlarda maske takmamızı öneriyor. Araştırmalar, bu kurala uyulmamasının salgının daha büyük hızla yayılmasına yol açabileceğini gösteriyor.

Haberde, sonuç olarak maske çok büyük fayda sağlamasa bile hiç risk taşımadığı vurgulanıyor.(Cumhuriyet)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.