DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Telafer IŞİD’den Kurtarılıyor. Irak Ordusu Yaklaştı

Telafer IŞİD’den Kurtarılıyor. Irak Ordusu Yaklaştı
22.08.2017
295
A+
A-

IŞİD’in elinde bulunan Irak’ın Telafer kentinin kurtarılması için başlatılan operasyonda Irak Ordusu Telafer’e yaklaşmaya başladı. Irak Ordusu tarafından yapılan açıklamada IŞİD kontrolü altında bulunan Telafer’in kurtarılması için kente yaklaşıldığı ve kent merkezine gedik açıldığı belirtildi. Telafer kenti dışında devam eden çatışmalarda terör örgütü IŞİD’e önemli kayıplar verdirildiği belirtilirken, Türkmen kenti Telafer’in Kuran Bayramı öncesi tamamen kontrolün ele geçirilmesi planlandığı belirtildi.

IRAK ORDUSU TELAFER’İ IŞİD’DEN KURTARIYOR

Irak ordusu, kuşatmanın üçüncü gününde terör örgütü IŞİD’in elindeki Türkmen kentinde gedik açıldığını resmen duyurdu. Türkmen kenti Telafer’i kanlı terör örgütü IŞİD’den kurtarmak için başlayan operasyonun üçüncü gününde büyük bir adım atıldı. Irak ordusu, Telafer’in batısındaki terör cephesinin yarıldığını resmen duyurdu.

Ordu birlikleri, kentin batısındaki mahallelerde teröristleri püskürttü ve ilçeye girmeye başladı.

Operasyonda, batı ve güney cephelerinde İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi de yer alıyor. Türkiye, sicili hayli kötü olan Haşdi Şabi’nin Türkmen kenti Telafer’e girmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Iraklı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda Haşdi Şabi’nin kent içine girmeyeceğini birçok kez duyurmuştu ancak şu anki durum belirsiz. Şii örgütün çok sayıda Sünni Iraklıyı yargısız infaz ettiği Birleşmiş Milletler raporlarına girmişti.

2 bin kadar militan var

Irak’ta en büyük ikinci kent Musul’un katil sürüsü IŞİD’den geçen ay kurtarılmasıyla, sıra Telafer’e gelmişti. Haziran 2014’ten bu yana terör örgütünün eline geçen Telafer’de, yaklaşık 2 bin IŞİD militanının bulunduğu tahmin ediliyor. Yerel kaynaklar, ilçede savaşan teröristler arasında çok sayıda yabancı militanın bulunduğunu ve ailelerinin de Telafer’de olduğunu aktarıyor.

IŞİD’in kuzeydeki son toprak parçası

Telafer’in aylardır dış dünyayla bağlantısı kesilmiş halde. Daha önce Musul’la Suriye’yi birbirine bağlayan Telafer, bugün örgütün Irak’ın kuzeyinde kontrolünde tuttuğu tek toprak parçası.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, dün gece operasyonu duyururken teröristlere teslim olmaları çağrısını yapmış, aksi halde öleceklerini ilan etmişti.

Musul’un yaklaşık 60 kilometre batısında yer alan Telafer’e operasyon için haftalardır hazırlık yapılıyordu. ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon da savaşta yer alıyor.

30 bin insan kaçtı!

2010 sayımına göre savaştan önce 281 insanın yaşadığı Telafer’de nüfusun çoğunluğu Türkmen. İlçede ayrıca Araplar ve Kürtler de yaşıyor. Bugün ise ilçede yaklaşık 100 bin kişinin kaldığı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 30 binden fazla sivil Telafer’den kaçtı. BM, su ve gıdanın tükendiği kentten kaçanların cehennem gibi havada 20 saat kadar yolculuk yapmak zorunda kaldığını bildiriyor.

Türkiye, Telafer konusunda hayli hassas. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin güvenliğini tehdit edecek bir tablonun ortaya çıkması halinde Ankara’nın harekete geçeceğini söylemişti.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.