DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ünlü profesörden Covid-19 iddiası

Ünlü profesörden Covid-19 iddiası
05.09.2021
126
A+
A-

Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere birçok kurum ve kuruluş Covid-19’un çıkış noktasıyla ilgili soru işaretlerini yanıtlamaya çalışırken dikkat çeken bir açıklama ABD’nin önde gelen bilim insanlarından geldi.

ABD’nin saygın eğitim kurumlarından Columbia Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör Ian Lipkin bir açıklama yaparak gündeme bomba gibi düştü.

Corona virüsü salgınının bir laboratuvarda çıktığına dair iddiaların halen netlik kazanamadığı günlerde Lipkin, salgını Çin’in geliştirdiğini ima eden açıklamalar yaptı. Profesör Lipkin, “Pekin yönetiminin salgın konusundaki uyarı açıklamalarından iki hafta önce salgından haberim vardı” dedi.

Corona virüsü salgınından 15 Aralık 2019 yılında haberi olduğunu söyleyen Lipkin, “Bana salgın haberi Aralık ayının ortalarında geldi. Dünya Sağlık Örgütü, bu salgını yaklaşık 16 gün sonra kamuoyuna açıkladı” dedi. Yaklaşık 20 yıldır Çin’de çalışmalarını sürdüren Lipkin, “Hastalığı Hastalık Kontrol Merkezi’nde görevli arkadaşlarımla ve Çin ulusal hükümetiyle birlikte takip ettik. Çin’de birlikte araştırma yaptığım arkadaşım Lu Jiahai de erken uyarı sisteminin doğru çalışması durumunda bu salgını kontrol altına alabileceğimizi söylemişti” ifadesini kullandı.

KAYITLARA CORONA VİRÜSÜ OLARAK GEÇMEDİ

Lipkin’in açıklamaları uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. İngiliz siyasetçi ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Tugendhat, “Wuhan’daki salgının nasıl çıktığına dair birçok soru işareti var. Bu salgının bir benzerinin tekrar yaşanmaması için bu soruların yanıtlarına ihtiyacımız var” dedi.

İngiliz Mail on Sunday gazetesi ise Çinli yetkililerin 2019 yılının Eylül ayının sonlarında bir hastanın Covid-19’dan öldüğünü fakat bunun corona virüsü olarak kayıtlara geçmediğini aktardı. Gazete, 14 Kasım ve 21 Kasım’da da corona virüsü vakalarının görüldüğünü duyurdu.

ABD istihbaratının da o dönemde Çin’deki uydu görüntüleri ve açıklamalar dolayısıyla alarma geçtiği belirtildi. Washington’da küresel sağlık hukuku üzerine uzmanlaşan profesör Lawren Gostin de benzer açıklamalar yaptı. Los Angeles Times’a konuşan Gostin, ” Wuhan’da yaşayan bir arkadaşım bölgede bir corona virüsü salgınının olduğunu ve durumun ciddi olduğunu Aralık ayının ortasında söyledi” dedi.(SOZCU.COM.TR)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.