DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

10 bin liralık teşvikle hurda piyasası canlandı

10 bin liralık teşvikle hurda piyasası canlandı
27.02.2018
223
A+
A-

16 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması durumunda 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi uygulanacağı haberi üzerine hurda araçlara ilgi arttı. Yaşlı bir aracı 2 bin TL’ye alıp hurdaya çıkararak 8 bin TL kâr etmek mümkün.

Hurda araç karşılığı yeni araç alımında planlanan 10 bin liralık ÖTV indirimi, hurda piyasasını hareketlendirdi. 10 bin liralık indirimden yararlanmak isteyenler, hurda araçları düşük fiyatlara alarak önemli miktarda kâr edebiliyor. Yeni araç almayacak hurda araç sahipleri, belki de hiç satamayacağı aracını bu şekilde paraya dönüştürme fırsatı yakalıyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, sene başında yaptığı açıklamada hurda indirimi de dahil olmak üzere pek çok konuda düzenleme getiren yasa tasarısını Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sevk ettiklerini bildirmişti. Tasarı, ikinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla, 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygulanmak üzere; 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmek suretiyle trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkanı getiriyor.

Tasarı, trafikteki 16 yaş ve üzerindeki 6 milyon aracı ilgilendiriyor.

2 BİN TL’YE AL, 8 BİN TL İNDİRİM KAZAN

Düzenleme henüz Meclis’ten geçmemesine karşın bu nitelikteki araç piyasasında ciddi bir hareketlilik yaşanıyor.

Bugün itibariyle Türkiye’de en düşük otomobil fiyatı yaklaşık olarak 70 bin TL seviyesinde bulunuyor. 10 bin TL’lik ÖTV indirimiyle bu fiyattaki bir aracı 60 bin TL’ye almak mümkün. Hurda sahibi olmayan ve bu indirimden faydalanmak isteyen önemli bir kitle var. Bu kitle, 60-70 bin TL verip yeni araç almayacak hurda araç sahiplerini radarına almış durumda. Diğer taraftan, hurda aracını elden çıkarmak isteyen kişiler de bu indirimden yararlanmak isteyenleri arıyor. Böylece hurda araç sahipleri belki bir daha satamayacağı aracı paraya dönüştürme fırsatı bulurken, diğer taraf da ÖTV indiriminden yararlanma fırsatı yakalıyor.

Açık oto pazarları, galeriler ve e-ticaret sitelerinde şu anda hurda araçlara ilgi büyük. Öyle ki, ikinci el araçların satıldığı e-ticaret sitelerinde bu ilanlarda patlama yaşanıyor. Satış sitelerinde verilen ilanlarda “ÖTV için uygun araç” başlıkları sıkça kullanılıyor. Bu sitelerde 2 bin TL’ye kadar düşen fiyatlarda hurda araç bulmak mümkün. Bu da 10 bin TL’lik ÖTV indirimi sonrasında 8 bin TL’lik bir kazanç yaratıyor.

TASARI YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN KAMPANYALAR BAŞLADI

Otomotiv sektörü temsilcileri, hurda teşvikinin araç pazarına olumlu yansıyacağını ve pazarı hareketlendireceğini belirtiyor. Öyle ki, ÖTV indirimi düzenlemesi henüz yürürlüğe girmeden bu yönde adımlar atılıyor.

Kimi markalar, hurda teşvikinden yararlanarak satış hacmini artırmak ve rekabette bir adım öne çıkmak için kampanyasını duyurmaya başladı. Örneğin Renault, 16 yaş ve üzeri herhangi bir marka ve model binek ya da hafif ticari aracını yenilemek isteyenler için 15 Mart 2018 tarihine kadar geçerli kampanya kapsamında 2018 model Megane Sedan ve Clio HB’in perakende satın alımlarında, anahtar teslim fiyat üzerinden 10 bin TL indirim sağlanacağını açıkladı.

SEKTÖR HIZLA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİ İSTİYOR

Vergilere yönelik yapılacak düzenlemelerin tüketici nezdinde bir beklenti yaratacağını vurgulayan otomotiv sektörü temsilcileri, bu nedenle düzenlemenin ivedilikle hayata geçirilmesinin otomotiv sektörünün satış ritminin bozulmaması açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Hurda teşvikinin otomotiv sektöründeki satışlara yüzde 5’in üzerinde katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Kaynak: Dünya


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.