DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emlak Piyasası Bu Raporları Konuşuyor: Flatfy Emlak Raporları

Emlak Piyasası Bu Raporları Konuşuyor: Flatfy Emlak Raporları
15.10.2018
345
A+
A-

Türkiye emlak piyasası hakkında son aylarda birçok kuruluş tarafından inceleme raporları yayınlanıyor. Bununla beraber Flatfy her ay düzenli olarak yayınladığı gayrimenkul verilerini Eylül ayı için yayınladı. Raporlar Türkiye’de son zamanlarda en çok konuşulan emlak piyasası hakkında ciddi verileri öne sunuyor. TUİK emlak verileri ile ciddi paralellik gösteren Flatfy emlak raporları, gayrimenkul almak isteyenler ya da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için ciddi veriler sunuyor. Flatfy.com sitesinin emlak verileri uzun zamandır aylık periyotlar şeklinde piyasa ile paylaşılıyor. Bu verilere 2018 yılı için genel olarak göz atıldığında Türkiye’de emlak durgunluğu ile ilgili ciddi veriler görmek mümkün. Emlak ve inşaat şirketleri tarafından yapılan kampanyanın yıl içerisinde devam eden durgunluğu Eylül ayı için değiştireceği düşünülse bile tablolarda bu durumun aksinin gözüktüğünü söylemek gerekiyor.

Buna rağmen emlak şirketleri Eylül ayında doların oldukça yüksek olduğu noktalarda emlak fiyatlarında artışa gitmeyerek tüketiciye güven vermiş durumda. Gelecek bahar dönemi doların düşüşü devam ettiği takdirde emlak satışlarında ve paralelinde fiyatlarında artışlar olabilir fakat bu yaz dönemi ciddi sorunlar yaşayan sektörün kış sezonunu nasıl geçireceği konusunda uzmanların ciddi şüpheleri var. Sizler için Flatfy tarafından Eylül ayı için yayınlanan raporların detaylı analizini yaptık ve bu verileri size grafikler ile beraber sunduk.

Eylül ayı Flatfy raporları incelendiğinde Türkiye’nin en ucuz konut sunan şehrinin Ankara olmaya devam ettiğini görüyoruz. Ankara’da konut fiyatlarının ucuzluğunun birçok sebebi olsa bile temelde iki sebep bulunuyor. Bu sebeplerden ilki Ankara içerisinde merkezden uzak yerleşimin mümkün olması olurken diğerinin ise son zamanlarda Ankara’da bulunan konut fazlalığının olduğu gözüküyor. Türkiye’nin en çok konut bulunan şehirlerinde başta gelen Ankara’da birçok proje yeni projelerin saha işlerini durdurmuş durumda.

İzmir için bakıldığında ise yaz ayında fiyat artışı gerçekleştiren birkaç şehirden biri olurken son 2 aydır İzmir konut fiyatlarında düşüş olduğu gözüküyor. Bu fiyat düşüşü şu an için sembolik seviyelerde olsa bile İzmir’de konut fiyatlarının düşüyor olması oldukça şaşırılır. Şehirde arz-talep dengesi normal seviyede ve merkezden uzak yerleşime negatif bir bakış açısı olmasına rağmen konut satışlarının yavaşlaması ve fiyatlarda olan sabitlik konut piyasasını yakından takip edenleri şaşırtıyor. Bu şehirde son yıllarda düzenli fiyat artışı olmasına rağmen durgun emlak piyasasına en sonunda ayak uydurmak durumunda kaldığını söylemek mümkün. İzmir’de ev sahibi olmak isteyen kişiler 250 bin lira civarında ev sahibi olabilir.

İstanbul ise Türkiye’nin en pahalı konutlarını sunmaya devam ediyor. Fiyatların ortalaması 270 bin baremini aşmış durumda. İstanbul konut fiyatlarında ciddi düşüşler olmamasına rağmen son yıllarda şehre oldukça uzak yerlerde yapılan yerleşimler genel ortalamanın sabit kalmasına hatta kimi zaman düşmesine sebep olabiliyor.

Mersin, Konya, Gaziantep ise birbirine yakın fiyatlar sunuyor. Bu şehirlerde 150 bin lira civarına rahatlıkla ev sahibi olunabiliyor. Mersin’de son yıllarda konut fiyatlarında gözüken artış ise 2018 Eylül ayı itibariyle tamamen durmuş durumda. Sene içerisinde küçük fiyat artışları gözüken Mersin için şu an fiyatların sabit olduğunu söylemek gerekiyor.

Bursa ve Adana Eylül ayı ev fiyatları için bakıldığında sene boyunca devam eden durgunluğun bu şehirlerde net bir şekilde etkisinin gösterdiğini söyleyebiliriz. 2018 Başlangıç fiyat tablosu ile 2018 son çeyreğinde olduğumuz şu günlerde bu şehirlerde fiyatların aynı olması ise emlak piyasası için oldukça sıkıntılı bir durum olarak gözüküyor.

Odalara göre Flatfy ev fiyatlarına baktığımızda en şaşırtıcı sonuçları yine Başkent Ankara’nın verdiğini söylemek mümkün. Başkent Ankara’da 1 odalı evler 160 bin civarında bulunurken 2 odalı evlerin ise 125 bin civarında olduğu gözüküyor. Bunun en büyük nedeni 1 odalı evlerin daha çok rezidans tarzı yerleşim yerlerinde bulunurken 2 odalı evlerin Ankara’da genelde eski dairelerden oluşmasından kaynaklanıyor. Bununla beraber yine de 2 odalı evlerde şehrin en ucuz fiyatlarını sunarken 1 odalı evlerdeyse en ucuz ev sunan şehir arasında kendine yer bulduğunu belirtmek gerekiyor.

Ankara için bir başka durum ise yine 3 ve 4 odalı evlerde Türkiye’nin diğer büyük şehirlerinde göre oldukça düşük fiyatlar sunması olarak söylenebilir.

Türkiye’nin 1 odalı evlerde en ucuz fiyatlarını sunan şehirler ise sırasıyla; Konya, Gaziantep, Kayseri ve Adana olmuş durumda. Bu şehirlerde fiyatların ucuz olmasının en büyük sebebi ise öğrenci miktarının diğer şehirlere oranla az olması olarak gösterilebilir. 2 Odalı evler için yine aynı tablonun duruma hâkim olduğunu söylemek mümkün fakat Mersin ve Adana’nın bu durumda tablonun dışında kaldığını belirtmek gerekiyor. Bu şehirlerde 2 odalı ev fiyatları oldukça yüksek durumda. Bunun en büyük sebebi yeni evli çiftlerin 2 odalı evleri bu şehirlerde tercih etmek konusunda oldukça ılımlı davranması olarak gözüküyor.

3 Odalı evlerde ise Türkiye konut alışkanlıklarından kaynaklanan bir dengenin hâkim olduğu gözüküyor. 3 odalı evler şehirlerin neredeyse tamamında birbirine yakın duruyor. 4 Odalı evlerde geçen ay Gaziantep ve birçok şehirde ciddi fiyat düşüşleri gözükürken bu ay fiyatların bu evlerde yine artmış olması ise 4 odalı ev fiyatlarının daha oturmadığı konusunda ciddi izlenimler sunuyor.

Flatfy Nedir? 

tr.flatfy.com üzerinden hizmet veren Flatfy, Türkiye’de hizmet veren start-up oluşumlardan biri. Dünyada 37 farklı ülkede aktif olarak hizmet gösteren oluşum Türkiye’de yine oldukça hareketli bir görünüm çiziyor. Emlak arama motoru olarakta kullanılan Flatfy sitesinde oldukça geniş seçenekler kullanılarak konum aranabiliyor. Türkiye’de gayrimenkul piyasası hakkında araştırma yapan kişiler tarafından oldukça sevilen bu girişim Türkiye pazarına girmeyi düşünen birçok start-up oluşum için pozitif bir örnek oluşturuyor.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.