DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Konut Hesabı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredildi

Konut Hesabı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredildi
25.10.2019
237
A+
A-

Konut hesabı sisteminin yönetimi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’ yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle konut hesabının yönetimi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na geçti. Katılımcının birden fazla konut hesabı açamayacağına ilişkin kural da kaldırıldı. Yerine getirilen kurala göre, katılımcı birden fazla konut hesabı açabilecek, ancak aynı anda birden fazla hesabını aktif edemeyecek, yani tek hesabı aktif olacak. Konut hesabı tanımındaki ‘katılım fonu’ çıkarılırken, ‘mevduat veya katılım fonu hesabı’ ifadelerinin yerini ‘mevduat hesabı’, ‘katılma hesabı’ veya ‘özel cari hesap’ ifadeleri aldı. Yönetmeliğe ‘çekim hakkı’ diye yeni bir tanım eklenirken, çekilecek tutar ile ilgili ‘hesabın açılış tarihi ile çekim tarihine kadar hesapta biriken asgari ödeme tutarının dışında kalan tutar’ şeklinde sınırlamaya gidildi. Ayrıca dönem başlarında katılımcının talebi üzerine ödeme planının yeniden belirlenebilmesi hükmü değiştirilerek, ödeme planının yanı sıra faiz oranının da yeniden tespit edilebilmesi imkanı getirildi.

KATILIMCILAR 3 AY İÇİNDE EKSİK TUTARLARI YATIRACAK

Değişiklikle yönetmeliğin 5’inci maddesine yeni bir bent eklendi. Böylece, katılımcının yapacağı asgari ödeme tutarının her yılın başında yeniden değerleme oranına göre artırılması yönünde yeni bir düzenleme yapıldı. Bu doğrultuda yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle de, yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce katılımcıların ödedikleri asgari tutarlar için de uygulanması sağlandı. Ödedikleri tutarlar yeniden değerleme oranının altında kalan katılımcılar, eksik tutarları 3 ay içerisinde hesaplarının bulunduğu bankalara ödeyecek.(DHA)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.