DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Beşiktaş’ın Renkleri ve İlk Rozetinin Hikayesi

Beşiktaş’ın Renkleri ve İlk Rozetinin Hikayesi
27.06.2019
283
A+
A-

Beşiktaş ilk başta bir jimnastik kulübü olarak yola çıkmış olsa da 1910’lu yıllardan itibaren takımdaki sporcular futbola da ilgi göstermeye başlamıştır. Zaman içerisinde diğer spor branşlarından daha fazla öne çıkan futbolla birlikte Beşiktaş takımı Türkiye’deki en büyük kulüpler arasına yükselmiştir. Kulübün renkleri olan siyah beyaza gönül vermiş birçok taraftar bulunmaktadır. Her sene binlerce kişi takımın maçlarını izlemekte ve formasını giymektedir. Peki, Beşiktaş kulübünün renkleri ve ilk rozetinin hikayesi nedir?

Uzun yıllardan beri Beşiktaş’ın ilk renklerinin kırmızı beyaz olduğu düşünülmektedir. Bu renklerin Balkan Savaşı’nın kaybedilmesiyle birlikte siyah beyaz olarak değiştirildiği fikri yaygındır. Beşiktaş tarihiyle alakalı birçok kaynak takımın renkleriyle ilgili bu bilgiyi dillendirmektedir. Ancak takımın yüzüncü yıl belgeselinin hazırlığı esnasında gerçekleştirilen detaylı araştırmalar neticesinde geçmişte kırmızı rengin kullanılmadığı, Beşiktaş renklerinin her zaman siyah ve beyaz olduğu anlaşılmıştır. Beşiktaş’ın yüzüncü yıl belgeselini hazırlayan Tuğrul Yenidoğan bu konuda süregelen tartışmaları sonlandırmıştır.

Osman Paşa konağında başlayan ferdi çalışmalar esnasında, bireysel sporlar yapıldığı için bir forma rengi belirleme gereksinimi duyulmamıştır. Sporcu sayısındaki artış sürünce Fransız mektebinde eğitim görmüş olan Mehmet Şamil Bey, takımın kurucu heyetini topladı. Okul günlerinde taşıdığı, okulun renklerini içeren rozeti yakasından çıkararak heyete göstermiştir. Şamil Bey, kendilerinin de tıpkı bu rozet gibi bir rozet yaptırmaları gerektiğini vurgulamış, kulüpte spor yapan herkesin bu rozeti taşımasını zorunlu kılmaları gerektiğine değinmiştir. Toplantıya dahil olan kişiler Mehmet Şamil Bey’den gelen bu teklifi büyük bir coşkuyla karşılamış, toplantının sonunda kulübün kullanacağı renkler belirlenmiştir. Tabiatta birbirine zıt olan iki renk takımın rengi olarak belirlenmiştir: Siyah ve Beyaz.

Fransız mektebinin rozetinden esinlenerek Beşiktaş’ın ilk rozeti 1906 senesinde yapılmıştır. Üstünde Arap harfleriyle Beşiktaş yazan bu rozette sağ tarafta J solda K harfleri bulunmaktadır. Rozetin arka tarafında ise Konstantinopolis’te yapıldığı yazmaktadır. İç tarafında ise rozeti yapan ustanın mührü bulunur. Rozette bulunan armanın 6 köşeli olduğu görülmektedir. 2. Meşrutiyet ilan edilene kadar bu 6 köşeli yıldız kullanılmaya devam etmiştir. İlk defa ay yıldızlı armayı kullanan yine Beşiktaş kulübü olmuştur.

Beşiktaş son dakika gelişmelerini öğrenmek için netsporhaber.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: https://netsporhaber.com/


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.