DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cam kenarında seyahat edenler dikkat!

Cam kenarında seyahat edenler dikkat!
24.11.2018
231
A+
A-

Cam kenarı yolcuları damar tıkanıklığında 8 kat fazla risk altında. Uzmanlar, uzun yolculuklarda koridor koltuklarının tercih edilmesini öneriyor.

İster uçak ister otobüs olsun yolculuklarda bilet alırken ilk tercihimiz cam kenarındaki koltuklardan yana oluyor. Ancak uzmanlar, kalp sağlığı için koridor koltuklarını tercih edilmesini öneriyor.

Milliyet’in haberine göre; hem yolculuk yapacaklara hem de ofis çalışanlara uyarıda bulunan Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, “Uzun uçuş ve otobüs yolculuklarında pencere kenarında oturan kişilerde, koridor kenarında oturanlara göre toplar damar tıkanıklığı sekiz kat daha fazla görülüyor. Koridor tarafındaki koltuklar tercih edilmeli. Türkiye damar sertliği bakımından dünyanın en kötü ülkelerinden biri. 70 yaşın üzerindeki üç erkekten birinde damar sertliği var. Bu oran Fransa’da, Almanya’da çok daha düşük. Yalnızca ABD bizimle bu konuda yarışabiliyor” dedi.

“HAREKET ET”

Ayakta veya oturarak çok sabit durmanın damar tıkanıklığına davetiye çıkardığını söyleyen Prof. Dr. Bozkurt, hareket etmenin önemine dikkat çekerek öneri ve uyarılarda bulundu:

“Ofis çalışanları mümkünse masalarının altına ufak bir tabure koymalı. Bu sayede bacaklar kalp seviyesi ve üzerinde olacaktır. Bol hareket etmek, bol bol sıvı içmek gerekiyor. Hastam İstanbul’dan Muş’a otobüsle gidiyor, dönüşte toplar damar tıkanıklığı ile geliyor. Ayakta ve oturarak sabit pozisyonda durmaktan kaçınmak, kilodan kaçınmak, bunlar çoğu zaman yeterli önlemler. Kısaca ‘hareket et’ diyoruz. Uçakta, otobüste hareket etmemek büyük sorun. Yanındakini rahatsız etmemek için yerinden çıkmayan da oluyor. Yanınızdaki yolcu uyuyorsa olsa da uyandırıp çıkmalısınız.”(Cumhuriyet)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.