DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Deprem sırasında duyulan uğultu sesi ile ilgili açıklama…

Deprem sırasında duyulan uğultu sesi ile ilgili açıklama…
14.04.2020
276
A+
A-

İstanbul’da gece saatlerinden meydana gelen deprem korku dolu anların yaşanmasına sebep oldu. İstanbul’un Karadeniz kıyılarında olan deprem, birçok ilçeden de hissedildi. Deprem anında çekildiği iddia edilen bir video ise sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu. Çevre illerden de duyulduğu iddia edilen ses için deprem uzmanlarından açıklama geldi.

Sözcü’de yer alan habere göre;İstanbul’da dün akşam saat 02:56 sularında AFAD’a göre 3.8, Kandilli Rasathanesi’ne göre ise 4.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem kısa süreli korkuya neden olurken, sosyal medyada deprem anında çekilen bir video ise çok konuşulan konular arasına girdi. İstanbul’dan ve çevre illerde oturan birçok kişinin duyduğunu iddia ettiği uğultunun sebebi hakkında açıklama geldi. Peki uğultu sesi ne oluştu? İşte detaylar…

DEPREM ÖNCESİ UĞULTU MEYDANA GELİR Mİ?

Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir ya da kaya var olan fay boyunca kayar. Bunun sonucunda, gerilmenin boşalmasıyla olağanüstü büyük boyutta enerji açığa çıkar. Bu işlemler sırasında bazen depremin sesi de yeryüzünden duyulabilir hale gelir. Dün akşam İstanbul’da duyulduğu iddia edilen ses deprem öncesi levhaların hareket sesi olabilir.

‘DEPREM ANINDA UĞULTU SESİ NORMAL’

Prof. Dr. Şerif Barış, deprem anında uğultu sesinin duyulabileceğini söyledi. Barış; “Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Dalgalar yer kabuğunu oynatırken ses yapabilir. Dün akşam yayılan videodaki uğultu bu olabilir. Her depremde olur bu ses. Büyük depremlerde daha fazla olur. Gece etraf daha sessiz olduğu için duyulması gayet normaldir’ dedi.(Sözcü)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.