DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ektiği değişim tohumu filizlendi, yüzler güldü!

Ektiği değişim tohumu filizlendi, yüzler güldü!
03.04.2024
28
A+
A-

14 Mayıs yenilgisinden sonra CHP’de yaşanan değişim meyvesini verdi. Nöbeti Kılıçdaroğlu’ndan devralan Özel, Ecevit’ten sonra en yüksek oy alan lider oldu…

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre; Geçen yıl Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde “Kazanıyoruz” algısına rağmen alınan sonuç nedeniyle hayal kırıklığı yaşayan sosyal demokrat seçmen ile Z kuşağı gençler, 10 ay sonra 31 Mart yerel seçimlerde alınan sonuç ile büyük moral buldu. Seçmen CHP’nin başarısı ile motivasyon kazandı. Bu başarıda CHP’nin önemli isimleri Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın da büyük etkisi oldu.

Seçim yenilgisinin ardından CHP’de yaşanan değişim rüzgarı Genel Başkanlık koltuğuna da Özgür Özel’i getirirken Özel ile gidilen ilk seçim de umutları yeşertti. Değişimin yüzü olan Özgür Özel, Cumhuriyet tarihinde CHP’nin hiçbir zaman başarılı olamadığı il ve ilçelerde bile ipi göğüsledi. İktidarı kaleleri 31 Mart seçimi ile düştü.

Özgür Özel seçim kampanyası boyunca 81 ilin büyük bölümünde vatandaşla buluştu ve mitingler yaptı. Muhalefet partilerinin liderlerinden gelen iğneleyici sözlere rağmen kavga etmedi. Eleştirilerini sadece iktidara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptı.

EMEKLİNİN SESİ OLDU

Özel kampanyası boyunca emeklinin, işsizin ve ötekilerin sesi oldu. İktidara “Gelin Meclis’i hemen toplayalım, emekli maaşlarına zam yapalım” dedi ancak çağrısına cevap alamadı. Geçinmekte zorlanan ve açlık sınırının altında ücretlerle yaşam savaşı veren emekliye destek verdi.

Özel hjçbir parti ile resmi olarak ittifak da kurmadan sandıkta vatandaş ile buluştu. CHP tüm partilerin seçmeninden oy aldı. CHP’li belediyelerin olduğu iller kıyıdan içerilere kadar ilerledi ve Ege’den Hatay’a kadar uzandı… 22 yıllık dönemde, devletin tüm gücü kullanılarak AKP’nin kazandığı seçimler, bu kez ekonomik kriz ve CHP sayesinde vatandaşın sandıkta kurduğu ittifak ile tersine döndü.

GENÇLERE ÖNEM VERDİ

Bakanlar, bürokratlar, vali ve kaymakamlar ile imamların bile parti temsilcisi gibi çalıştığı bir dönemde CHP’de yaşanan değişim ve halka dokunuş, haritayı değiştirdi. Yeni bir siyaset anlayışına yönelen Özel, Genel başkan seçildiği günden bu yana partisini bir arada tutmak için “Küskünlük ve kırgınlık yok partililik var” ilkesi ile hareket etti. Buna rağmen bazı CHP küskünleri istifa edip başka partilerden ya da bağımsız aday oldu. Özel CHP’yi iktidara taşıma sözünü her ortamda tekrarladı.

Siyasete girmek isteyen gençlerin ve kadınların arkasında olduğunu sık sık vurgulayan Özel, aday belirleme sürecinde 3 binden fazla anket yaptırdı. Gençlere ve kadınlara özel önem verdi, böylelikle CHP Türkiye’nin en genç belediye başkanlarının seçim kazanmasını da sağladı. Kampanya sürecinde sosyal belediyecilik vurgusu yaptı.

CHP yerel seçim yarışına Türkiye genelinde bin 142 adayla girdi. Yapay zeka ve anketler sonucunda belirlenen adayların 108’i kadınlardan oluştu. CHP’nin 30 yaşın altında 28, 40 yaş altı 209 belediye başkan adayı yarıştı. Vatandaşla yapılan sandık ittifakı sonuç verdi. Türkiye ittifakı kazandı.

BU İLLERDE İLK KEZ…

CHP mevcutta bulunan Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir, İstanbul’u büyükşehir belediyelerini yeniden kazandı. Balıkesir ve Bursa’yı da 5 yıl önceki aynı adaylarla  kazandı. Denizli ve Özel’in memleketi olan Manisa’da da zor başarıldı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez birçok şehir CHP tarafından alındı. Kadın aday Burcu Köksal ile muhafazakar Afyonkarahisar kazanıldı. 1977’den sonra ilk kez Amasya ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez Kırıkkale milletvekili Ahmet Önal ile alındı. CHP tarikatların da boy gösterdiği Adıyaman’da bile Abdurrahman Tutdere ile birinci parti oldu. CHP’nin kazandığı illerin sosyolojik yapısındaki farklılıklar da dikkat çekti. Muhafazakar iller, CHP’ye geçti. CHP adayları Bartın, Giresun, Kilis, Kütahya, Uşak, Zonguldak, Ardahan, Artvin, Bolu, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova’da da rakiplerine fark attı.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.