DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Manisa’da 5.4’lük depremin ardından artçılar sürüyor

Manisa’da 5.4’lük depremin ardından artçılar sürüyor
23.01.2020
201
A+
A-

Manisa’nın Akhisar ilçesinde dün meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. Dün saat 16.18’den bugün saat 11.45’e kadar Manisa’nın Akhisar, Kırkağaç ve Yunusemre ilçelerinde toplam 245 sarsıntı yaşandı. 3 kişinin hafif yaralandığı, 1 kişinin de panik atak geçirdiği 5.4 büyüklüğündeki depremde, 5 metruk binanın yıkıldığı, bazı binalarda da çatlaklar oluştuğu bildirildi. Akhisar’da vatandaşlar, evlerine girmeye korkarken, Belediye Başkanı Besim Dutlulu, çadıra ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi’nin (AFAD) verilerine göre, dün saat 16.18’de merkez üssü Manisa’nın Yunusemre ilçesi olan Richter ölçeğine göre 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremin ardından bölgede büyüklükleri 1.0 ile 4.2 olan çok sayıda sarsıntı kaydedildi.

Saatler 22.22’yi gösterdiğinde bu kez bölge 5.4 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Merkez üssü Akhisar ilçesi Musalar köyü olan deprem, yerin 10.35 kilometre derinliğinde meydana geldi. 3 dakika sonra bu kez merkez üssü Manisa’nın Kırkağaç ilçesi olan 4.1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

EGE VE MARMARA SALLANDI

Depremler Aydın, İzmir, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Yalova, İstanbul ve Tekirdağ’ın Marmara Denizi kıyısındaki yerleşim yerlerinde de hissedildi. Paniğe neden olan depremler nedeniyle Manisa’da vatandaşlar sokaklara çıktı. Korkudan evlerine giremeyenler geceyi yaktıkları ateşin başında geçirdi.

4 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

5.4 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Akhisar’da Belediye Başkanı Besim Dutlulu, sarsıntı sırasında 3 kişinin balkon ya da pencere gibi yüksek yerden atlamaları sonucu yaralandığını, 1 kişinin ise panik atak sonucu hastaneye kaldırıldığını söyledi. Depremde yaralananlara ayakta müdahale edildiğini belirten Başkan Dutlulu, ilçede ve depremin merkez üssü Musalar köyünde bazı evlerin duvarlarının yıkıldığını ve bazı binalarda da çatlaklar oluştuğunu belirtti. Vatandaşların büyük korku yaşadığını belirten Dutlulu, çadır ihtiyaçları olduğunu söyledi.

METRUK 5 EV YIKILDI

Depremin ardından Manisa Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise 5 metruk binanın yıkıldığı, bazı mahallelerde bulunan binalarda da kısmi çatlaklar oluştuğunun tespit edildiği belirtildi. Valiliğin açıklamasında AFAD ekipleri tarafından durum tespit çalışmalarına devam edildiği de vurgulandı.

İKİ KIRSAL MAHALLEYE YARDIM ÇADIRI KURULDU

Manisa’da, dün saat 16.18’den bugün saat 11.45’e kadar en büyüğü 5.4, en küçüğü ise 1.0 büyüklüğünde olan toplam 245 sarsıntı yaşandı. 5.4 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Akhisar’da ise geceyi sokakta geçiren vatandaşlar, soğuk havaya rağmen dışarıda beklemeyi sürdürüyor.

AFAD ve UMKE ekiplerince, belediyenin girişimiyle Kızılay tarafından gönderilen 2 yardım çadırı, Akhisar’ın kırsal Musalar ve Selçikli mahallelerine kuruldu. Ayrıca, mahallelilere Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından mercimek çorbası ve Kızılay tarafından da temel gıdalar dağıtıldı.

VALİ DENİZ’DEN DEPREM BÖLGESİNE ZİYARET

Manisa’da, merkez üssü Akhisar ilçesi Musalar Mahallesi’nde dün saat 22.22’de meydana gelen 5.4’lük depremin ardından bölgeyi ziyaret eden Manisa Valisi Ahmet Deniz, yaralanan 4 kişinin taburcu edildiğini, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Vali Deniz’e Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de eşlik etti. Geceyi sokakta geçirenlerle bir araya gelen Vali Deniz, ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulundu. Deniz, “4 köyde hasar tespit çalışması başlatıldı. Gerekli işlemlerin yapılması için devletimizin bütün imkanlarını kullanacağız. 4 kişi panik dolayısıyla hastaneye gitmişti, ayakta tedavi edildiler ve taburcu oldular. Hasarlı olan binaların tespiti için ekiplerimiz çalışma yapıyor. Bize intikal eden bilgilerde büyük hasar oluşmadığını öğrendik” dedi.

PROF.DR. SÖZBİLİR: FAYLAR 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETECEK GÜÇTE

Manisa’nın Akhisar ilçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin, Soma-Kırkağaç Fayı ile Gelenbe Fay Zonu’nun kesim noktasında gerçekleştiğini açıklayan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu depremin yıkıcı özellikte olmadığını ancak burada 7’ye varan depremler üretecek faylar bulunduğunu belirterek, “Yaptığımız çalışmalara göre bilimsel anlamda çok yakın zamanda bölgede böyle bir deprem beklentisi yok. Ama buradaki faylar 7 büyüklüğünde deprem üretecek güçte” diye konuştu.

Manisa’nın Akhisar ilçesi merkezli dün saat 22.22’de meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem; İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Yalova ve İstanbul’dan hissedildi. Büyük korku ve paniğe neden olan depreme ilişkin bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu deprem Manisa’nın Akhisar ilçesinin kuzeyinde gerçekleştiğini ve geniş bir deprem fırtınası yaşandığını açıkladı. 7-8 kilometre derinlikte olan bu depremin İstanbul ve Kütahya’ya kadar hissedildiğini vurgulayan Sözbilir,  “Deprem hemen Gelenbe Fay Zonu’nın ucunda gerçekleşti. Burada Gölcük’ten Aksihar’a kadar devam eden bir fay zonu ile Soma ve Kırkağaç Fayı var. İkisinin kesim noktasında meydana gelen bir deprem. Burada da birden fazla fay parçası var. Ana şoktan sonra 4, 4.5, 4.7 büyüklüğünde 170’in üzerinde artçı şok yaşandı. Bu da bölgede aslında birden fazla fayın kırıldığı anlamına geliyor. Deprem fırtınası şeklinde gelişen bir deprem niteliği taşıyor” diye konuştu.

‘DEPREMİN DİĞER FAYLARA SIÇRAMA OLASILIĞI BULUNUYOR’

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Buradaki kırılmalar bittikten sonra gerek Gelenbe Fay Zonu’nın gerekse Soma Kırkağaç Fayı’nda belli bir gerilim oluşması bekleniyor. Yani depremin bu tür faylara sıçrama olasılığı var. Gelecek günlerde yeni deprem fırtınası yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Bölgede çok fazla fay bulunduğunu kaydeden Sözbilir, “Buradaki deprem biraz daha kuzeyde ve daha farklı doğrultudaki faylar üzerinde gerçekleşti. Farklı fay türleri var. Faylar birbirine değdiği için bir fay deprem ürettiğinde yanındaki fayın depremi tetikleme niteliği taşıyabilir” dedi. Bu bölgede meydana gelen 5.4, 5.5 büyüklüğündeki depremlerin, yıkıcı ve can mal kaybına neden olacak türden depremler olmadığını ifade eden Sözbilir, şunları söyledi:

“Ama buradaki faylar 7’ye varan depremler üretecek faylar aslında. Şu anda bilimsel anlamda çok yakın zamanda bölgede böyle bir deprem beklentisi yok. Ama buradaki faylar 7 büyüklüğünde deprem üretecek güçte.”

Sözbilir, Ankara’da meydana gelen depremin Manisa depremi ile ilgisinin bulunmadığını da belirtti.(DHA)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.