DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Patates kızartması ve soğan halkasında büyük sağlık tehdidi

Patates kızartması ve soğan halkasında büyük sağlık tehdidi
26.03.2024
22
A+
A-

Kızartılarak yapılan patates ve soğan halkalarının insan sağlığına ciddi zararları olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları patates kızartması ve kızarmış soğan halkasının demans riskini artıracak kimyasallara sahip olabileceği uyarısında bulundu.

Kızartılarak hazırlanan bu gıdaların sadece aşırı kilo alımına sebep olmadığı, demans riskini artırabilecek kimyasallara sahip olabileceği de tespit edildi. Bilim insanları tekrar kullanılan kızartma yağlarının zararlı bileşenlere sahip olabileceğini söyledi.

ABD’deki Chicago Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, bu tür besinlerle beslenen laboratuvar farelerinin bilişsel güçlerinin azaldığı tespit edildi. Yeniden kullanılan kızartma yağlarıyla yapılan yemeklerle beslenen farelerde iltihaplanma, damarlarda zarar ve bilişsel güçlerinde zayıflık tespit edildi.

Bu tür besinler verilen farelerde daha çok beyin hasarı görülürken bilim insanları, “Çok yüksek sıcaklıklara getirilen yağlar bazı metabolik rahatsızlıklarla bağlantılı” dedi.

Birçok restoranda kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanıldığı belirtilirken bunları çok yoğun tüketmenin beyne hasar verebileceğine de dikkat çekildi.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Topluluğu’nun yıllık toplantısında yayınlandı. Bilim insanları araştırmanın insanlar üzerinde de denenmesi üzerine çalıştıklarını belirtirken, fareler üzerindeki sonuçların endişe verici olduğunu söyledi.

Sozcu.com.tr


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.