DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Avrupa Süper Ligi krizi

Avrupa Süper Ligi krizi
19.04.2021
171
A+
A-

Avrupa Süper Ligi’nin kurulması kararı alındı, ortalık karıştı. 6 İngiliz, 3’er İspanyol ve İtalyan kulübü anlaştı. Bu 12 kulüp ve futbolcuları tüm UEFA ve FIFA organizasyonlarından men edilebilir. Üç milli yıldız da men kararından etkilenecek. Avrupa Süper Ligi Başkanı seçilen Florentino Perez, yaptığı ilk açıklamada FIFA’ya rest çekti. UEFA ise çok sert bir mesaj yayınladı.

UEFA, Şampiyonlar Ligi’nin 2023-24 sezonundan itibaren düzenlenecek yeni formatını bugün açıklamaya hazırlanırken 12 dev kulüpten karşı hamle geldi. Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Milan ve Inter ‘Avrupa Süper Ligi’nin kurulması konusunda anlaştı. FIFA ve UEFA ise bu tutumlarını sürdürmeleri durumunda, bu kulüpleri ve tüm oyuncularını hem liglerinden hem de tüm uluslararası turnuvalardan men etmekle tehdit etti.

Teklif almalarına rağmen Paris Saint-Germain, Bayern Münih, Borussia Dortmund, Liepzig ve Porto bu organizasyonda yer almayı kabul etmedi. Organizasyona üç kurucu kulübün daha katılması bekleniyor. 15 kurucu kulüple birlikte toplamda 20 kulübün mücadele edeceği Avrupa Süper Ligi’nde, 5 takımın her sezon değişeceği öğrenildi. Şampiyonlar Ligi formatının değiştirilmesi için UEFA ile anlaşamayan kulüplerin, bu nedenle böyle bir adım attıkları öne sürüldü.

FORMAT

Ağustos ayında başlaması planlanan turnuvada takımlar, 10’arlı 2 grupta yer alacak. Grupları ilk 3’te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükselirken, ligi 4 ve 5inci sırada tamamlayan takımlar ise çeyrek finale yükselmek için play-off oynayacak. Turnuvada çeyrek final ve yarı final maçları ise çift maç usulüne göre gerçekleşecek, final mayıs ayında oynanacak. Avrupa’daki karşılaşmaların kalitesini iyileştirme üzerine bir format oluşturma hedefinde olan kurucu kulüplerin toplamda 3,5 milyar Euro’ya denk gelen bir ödemeyi paylaşacakları da belirtildi.

MİLLİLER SIKINTILI

Avrupa Süper Ligi oluşumunda yer alan kulüplerde forma giyen Türk futbolcular, muhtemel bir men cezası durumunda Avrupa Şampiyonası’nda forma giyemeyecek. Bu isimler Ozan Kabak (Liverpool), Merih Demiral (Juventus) ve Hakan Çalhanoğlu (Milan).

UEFA’DAN SERT AÇIKLAMA

UEFA, Avrupa Süper Ligi’nin kurulması sonrası sert bir mesaj yayınladı. Yapılan açıklamada “Avrupa Süper Ligi’ne katılacak kulüpler, UEFA ve FIFA organizasyonlarından men edilecek. İmza atmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ederiz. Savaşımızda bize katılmak isteyen futbol aşıklarına, taraftarlara ve politikacılara çağrı yapıyoruz. Azınlık bir grup, uzun süredir sadece kendini düşünmekte ısrar ediyor. Artık yeter!” denildi.

FIFA’dan yapılan açıklamada ise “Uluslararası takvime ve değerlere karşı olan, Avrupa’da kopuk ve kapalı bir lig düşüncesine karşıyız. FIFA, her zaman dünya futbolunda birliktelikten yanadır” ifadelerine yer verildi.

KULÜPLER BİRLİĞİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye Kulüpler Birliği Vakfı, Avrupa Süper Ligi oluşumunun Avrupa futbolunun birliğine zarar vereceğini savunarak, resmi Twitter hesabından projeye karşı olduklarını belirten bir açıklama yayınladı. Açıklama şu şekilde:

“Kulüpler Birliği Vakfı, son dönemde gelişen olaylar hakkında derin endişe duymaktadır. Sözde ‘Avrupa Süper Ligi’, Avrupa futbolunun bütünlüğüne düzeltilemez bir darbe vuracaktır. Futbol ailesinin tüm paydaşları için dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı kulüplerin kendi çıkarlarını Avrupa futbolunun ortak çıkarının önüne koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz. Türk Kulüpler Birliği Vakfı, kıtanın sportif değerini yaşatmak için UEFA’nın yanında yer almakta ve bütün paydaşları futbolun kalbini ve ruhunu yerle bir edecek bu talihsiz fikre karşı Avrupa futbolunu savunmaya çağırmaktadır.”

İLK BAŞKAN PEREZ

ABD bankacılık ve finans şirketi JP Morgan tarafından finanse edilen Avrupa Süper Ligi’nde ilk başkan da belli oldu. Buna göre projeye Real Madrid Başkanı Florentino Perez başkanlık edecek. Avrupa Süper Ligi’nde 3.5 milyar Euro’luk bir gelirin bölüştürülmesi ve ilk 6 takımın 350 milyon Euro’luk pay alması hedefleniyor.

Florentino Perez, konu ile ilgili yaptığı ilk açıklamada “Futbola tüm seviyeleriyle devam edeceğiz. Futbol, 4 milyar izleyicisiyle dünyadaki tek global spor ve bu taraftarların tutkularına cevap verebilmek için büyük kulüpler olarak sorumluluğumuz çok büyük” dedi. BBC, UEFA organizasyonları Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin geçici olarak iptal edildiğini duyurdu.

“KENDİ DÜNYA KUPAMIZI DÜZENLERİZ”

Avrupa Süper Ligi Başkanı olarak seçilen Florentino Perez, FIFA’nın projeye katılan takımlarda yer alan futbolcularının Dünya Kupası’na katılmalarına izin verilmeyeceği şeklindeki tehdidine boyun eğmeyeceklerini belirtti. Florentino Perez, açıklamasında “Avrupa Süper Ligi’ne katılan oyuncuların 2022 Dünya Kupası’na katılmasına izin verilmezse, kendi Dünya Kupası turnuvamızı düzenleriz. Sorun yok” ifadelerini kullanarak FIFA’ya adeta rest çekti.

Öte yandan Corriere dello Sport’un haberine göre, Juventus Başkanı Andrea Agnelli, Avrupa Kulüpler Birliği’ndeki (ECA) başkanlık görevinden istifa etti. Agnelli ayrıca UEFA yönetimindeki görevini de bıraktı. Avrupa Süper Ligi’ne katılacağını açıklayan 12 kulüp, Avrupa Kulüpler Birliği üyeliğinden çekilerek Avrupa Süper Ligi’ne katıldı.

Agnelli’nin, Avrupa Süper Ligi’nin ilk başkanı Florentino Perez’in yardımcısı olacağı belirtildi.

Avrupa Süper Ligi kurulması konusunda anlaşan 12 takım:

Manchester United (İngiltere)

Manchester City (İngiltere)

Chelsea (İngiltere)

Arsenal (İngiltere)

Liverpool (İngiltere)

Tottenham (İngiltere)

Inter (İtalya)

Milan (İtalya)

Juventus (İtalya)

Real Madrid (İspanya)

Barcelona (İspanya)

Atletico Madrid (İspanya)

(Sözcü)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.