DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

IFAB, elleme oynama kuralını değiştirdi!

IFAB, elleme oynama kuralını değiştirdi!
06.03.2021
175
A+
A-

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), son dönemde tartışma konusu halien gelen elle oynama kuralında değişiklik yaptığını duyurdu.

FIFA’dan yapılan açıklamada, Futbol Oyun Kuralları’nın suistimaller ve faullerle ilgili 12. maddesinin uygulanışı konusunda bazı değişiklikler yapıldığı belirtildi.

Sezon başından beri elle oynama konusunda hatalı uygulamalar nedeniyle tutarsızlık yaşandığı konusunda uzlaşma sağlanırken, oyuncunun elinin ya da kolunun topa her temasının ihlâl olmadığı ifade edildi.

Bir oyuncunun istemeden topa elle temas etmesi halinde, bu oyuncunun takım arkadaşı gol atar ya da gol pozisyonuna girerse, bu durumun ihlâl olarak sayılmamasına karar verildi.

IFAB, kuralın ihlâl edildiği durumlar için de şu açıklamayı yaptı:

“Bir oyuncu, elini ya da kolunu topa doğru götürerek, topa elleri ya da koluyla isteyerek dokunursa, eli ya da koluyla doğal olmayan bir şekilde vücudunu büyüterek elinin/kolunun topa değme riskini arttırırsa, istemeden bile olsa eliyle/koluyla gol atar ya da eliyle/koluyla topa değdikten sonra gol atarsa kuralı ihlâl eder.”

Kafa sakatlıklarına ekstra değişiklik hakkı

Öte yandan IFAB, sahada kafa çarpışması nedeniyle sakatlanan oyuncuların, değişim hakkı dolsa da oyundan alınabilmesi ve yerine başka bir oyuncunun dahil edilmesine imkan tanımak istiyor. Bu kurala ilişkin denemelerin 2022 Ağustos ayına kadar devam edeceği belirtildi. Kuralın kötüye kullanımı halinde, rakip takıma da oyuncu değişikli hakkı verilmesi ön görülüyor.(Sözcü)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.