DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Atık su araştırmalarında flaş sonuç

Atık su araştırmalarında flaş sonuç
27.06.2020
200
A+
A-

İspanyol viroloji uzmanları corona virüsünün izini kanalizasyonlarda sürmeye devam ederken çarpıcı bir gerçekle karşılaştılar. Barselona’nın atık sularını araştıran uzmanlar Mart 2019’da alınan bir atık su örneğinde corona virüsünün izine rastladıklarını açıkladı. Virüsün ilk görüldüğü Çin’de bile resmi olarak ilk salgın açıklaması Aralık ayının sonunda gelmişti. İspanya’daki ilk vaka ise resmi olarak 31 Ocak 2020 tarihinde açıklanmıştı.

Daha önce İtalyan bilim insanları da benzer bir yöntem izlemiş ve Milano’daki atık su örneklerini incelemişti. İncelemeler sonucunda İtalya’da Aralık ayındaki örneklerde corona virüsüne rastlandığı bildirilmişti.

Bu sefer ise İspanyol bilim insanları benzer bir incelemede bulunarak 12 Mart 2019’daki atık su örneklerinde corona virüsüne rastladıklarını duyurdu.

İspanya’daki ilk resmi vakanın geçtiğimiz Ocak ayının sonunda görülüğü biliniyor.

OCAK 2018-ARALIK 2019 ÖRNEKLERİ İNCELENDİ

Nisan ayının ortasından beri İspanya’daki büyük şehirlerin atık suları üzerinde inceleme yapan uzman ekip ilk vakanın görüldüğü Ocak ayının da öncesinde alınan atık su örneklerini inceledi.

Ocak ayındaki incelemeler sırasında 15 Ocak 2020’de alınan bir atık su numunesinde corona virüse rastlandı. Bu sonuç virüsün ülkedeki ilk resmi vakadan günler önce atık sularda bulunduğunu ortaya koydu.

Uzmanların Ocak 2018’den Aralık 2019’a kadar geçen sürede alınan numunelerde yaptığı analizlerde de birçok örnekte, Mart 2020’deki atık sularda bulunan corona virüsünün genomuna benzer bir çeşit corona virüsü bulunduğu belirtildi.

Catalannews’deki habere göre, araştırmaya liderlik eden Albert Bosch, çok düşük seviyede de olsa SARS-CoV-2 virüsü testlerinin pozitif çıktığını ifade etti.

Kaynak:Sozcu.com.tr


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.