DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Netflix belgeseli cesaret verdi!

Netflix belgeseli cesaret verdi!
22.07.2020
198
A+
A-

Genç patenci Jessica Shuran Yu, Çin’deki sporcu yetiştirme sistemini yerden yere vurdu. Jessica Shuran Yu, spora ilk başladığı yıllarda bunu kimseye anlatamadığını ancak Netflix’te izlediği belgesel sonrası cesaret bularak konuşmak istediğini söyledi.

Jessica Shuran Yu… Çin’de doğup büyümüş olan ve eğitimini bu ülkede alan Sinagapurlu bir patenci… Uluslararası yarışmalarda Singapur’u temsil eden 19 yaşındaki sporcu, Netflix’te izlediği ve ABD’deki jimnastikçilere yapılan cinsel tacizin anlatıldığı ‘Athlete A’ belgeselini izledikten sonra, Çin’in sporcu yetiştirme sistemi hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Patene başladığı 11 yaşında sözlü aşağılamaların başladığını belirten Jessica Shuran Yu, antrenörlerin sporculara sürekli “Tembel”, “Beceriksiz”, “Aptal”, “Geri zekalı”, “Şişko” gibi kelimeler kullandığını belirtti. Bu aşağılamaların gittikçe şiddete dönüştüğünün de altını çizen Jessica Shuran Yu, psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Yaşadıklarını korktuğu için kimseye anlatamadığını ifade eden Jessica Shuran Yu “Belgesel beni cesaretlendirdi. Konuşmaya karar verdim” dedi.

Her hata yaptığında antrenörleri tarafından dövüldüğünü belirten genç sporcu, cezanın da giderek sertleştiğini anlattı. Bir keresinde kilo aldığı için yeterince zıplayamadığını, bu nedenle paten ile dövüldüğünü, cildinin kanadığını ve vücudunda yara izi kaldığını ifade etti. Jessica Shuran Yu, bu sırada hareketine devam etmesinin beklendiğini ve ağlamasının da yasak olduğu belirtti.

“CEZA HERKESİN İÇİNDE VERİLİYORDU”

Antrenörlerinin sözlü ve fiziksel şiddetine herkesin içinde maruz kaldığını, bunun da çektiği acı kadar, psikolojisine de büyük zarar verdiğini de belirten Jessica Shuran Yu, Çin’in sporcu yetiştirme sisteminin çok kötü olduğundan bahsetti.

Çin’de sporcu yetiştirirken uygulanan aşağılamanın bir kültür olduğunun altını çizen Jessica Shuran Yu, sosyal medya hesabından şunları yazdı:

“Bunları anlatabileceğimi hiç düşünmemiştim. Beni hala dehşete düşürüyor. Bu nedenle bana cesaret veren cesur kadınlara teşekkür ederim.

Son birkaç haftada öğrendiklerimizi bize, tacizin birkaç federasyonda yaşanan bir sıkıntı olmadığını gösterdi. Bu tüm jimnastik kültüründe var olan bir problem… Ne yazık ki sona da ermedi.

Dokuz yaşımdayken bana Olimpiyat Oyunları’nda, ne pahasına olursa olsun, yarışmak isteyip istemediğim soruldu. Bunun için fedakarlık yapıp yapamayacağım soruldu. Ben de “Evet” yanıtını verdim. Ancak o zamanlar, neye “Evet” dediğimin farkında değildim.

Fiziksel şiddet başladığında 11 yaşındaydım. Antrenörüm bana paten korumaları ile vuruyordu. Bunlar patenlerin altındaki bıçakları koruyan malzemeler… Size bunlarla vurulurken kırbaç gibi ses çıkardı. Cildinize temas ettiğinde de kızartırdı. Ne zaman bir hata yapsam, küçük ya da büyük fark etmez, antrenörüm kızar ve bana ellerimi uzatmamı söylerdi. Bazen de hiç uyarmadan bacaklarıma ve kollarıma vururdu. Bunlar, antrenmanın ortasında ve herkesin salonda çalıştığı sırada gerçekleşirdi. Antrenmanda sonra ise beni kimsenin olmadığı bir yere götürür, bağırır ve saha sert vurmaya başlardı. Bir gün yaşadığım olay ise en kötüsüydü. Bana cildim yara olana kadar, hiç olmadığı kadar sert bir şekilde 10 kez üst üste vurdu.”

‘ATHLETE A’ ABD’DEKİ CİNSEL TACİZ SKANDALINI ANLATIYOR

Netflix’te yayınlanan ‘Athlete A’ isimli belgesel, Amerika’da 2016 yılında ortaya çıkan jimnastik takımında gerçekleşen sayısız cinsel istismarı anlatıyor.

Bonni Cohen ve Jon Shenk’in yönettiği ‘Athlete A’de, jimnastik ekibinin eğitmenleri tarafından gerçekleştirilen yaklaşık olarak 500 fiziksel tacizin ortaya çıkarılıyor. Belgesel filmde, istismara uğrayan birçok kadın konuşmacı olarak yer alıyor.

2016 yılında Indianapolis Star isimli gazete, Amerikan jimnastik takımında gerçekleşen cinsel istismarlara bir makalede yer vermişti. Söylenenlere göre sürekli olarak istismarı gerçekleştiren takım koçu koruma altına alınıyordu. Yaklaşık olarak 500 kadının istismara uğradığı bu olayın ortaya çıkmasından yıllar sonra, ‘Athlete A’ isimli bir belgesel film çekildi.

‘Athlete A’de istismara uğrayan sporcuların mağduriyeti için kurumlarla savaşan avukatlardan, sessiz kalarak her şeyi saklamaya çalışan zanlılara kadar her şey gözler önüne seriliyor. Athlete A, ayrıca istismara maruz kalan sporcuların da sesi oluyor ve onları konuşmacı yapıyor.(Sözcü/Skor)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.