DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Şevval Sam: İdam gelirse azınlıklar ve fakir insanlara zararı dokunur

Şevval Sam: İdam gelirse azınlıklar ve fakir insanlara zararı dokunur
15.07.2018
256
A+
A-

Şimdilerde ‘Yasak Elma’ adlı dizide izlediğimiz oyuncu ve şarkıcı Şevval Sam, ülkedeki siyasi gelişmeleri de yakından takip eden bir isim…

‘Müzeyyen’ adını taşıyan tek kişilik müzikaliyle seyirci karşısına çıkan Şevval Sam, ara veren dizisi ‘Yasak Elma’da gösterdiği başarılı performansla yine adından söz ettirdi. Pek çok ünlü ismin aksine ülkenin siyasi gündemini yakından takip eden ve inandığı doğruları söylemekten kaçınmayan Sam, Posta’dan Oya Çınar’a değerlendirmelerde bulundu. İdama karşı olduğunu söyleyen Şevval Sam kendisine yöneltilen sorulara şu yanıtları verdi:

“Nasıl bu hale geldik?” diyor musunuz?

Zaten neredeydik ki nereye geldik! Bu hale gelmedik, biz hep bu haldeydik.

Herkes kendi yaşadığı dönemde olanları daha kötü algılıyor galiba…

Evet, biz sadece bugün olanlara bire bir şahitlik ettiğimiz için dehşete kapılıyoruz. Oysa başını acıdan kaldıramadı ki zavallı memleketim… Çok daha şiddet içerikli yıllardan geçtik. Bu topraklar ne acılar gördü. Kültürel, tahirsel, mezhepsel, etnik sebeplerden çekilmiş acılar, ödenmiş ağır bedeller var.

Ama o bedellere rağmen bazı sanatçılar, “İdam istiyoruz” diyor.

İdam konusunu birçok açıdan tehlikeli buluyorum. Çok araştırma yaptım, mesela Prof. Selçuk Şirin’in araştırma sonuçlarını biliyor musunuz?

Hayır ne diyor?

Araştırmalar diyor ki: İdam olan yerlerde daha fazla suç işleniyor. İdam edilenlerin çoğu ezilen azınlık ve iyi avukat tutamayan fakir insanlar. İdam sephasından suçsuz olduğu ispatlanarak kurtarılan kişi sayısı 186. En önemlisi de idamın caydırıcılığını kanıtlayan hiçbir çalışma yok.

Türkiye’ye gelirse…

Son derece tehlikeli olur, sorgusuz sualsiz linç eğilimi gösteren bir toplumuz. İdam, eğitim hakkı bastırılmış, örselenmiş bir toplum için son derece tehlikeli bir yöntem. Hukuk ve adalet konusunda hala çok yolu olan bir sistemin içindeyiz.(Sözcü)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.