DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ABD Ulusal İstihbarat Dairesi: Çin olmadan Covid-19’un sırrı çözülemez

ABD Ulusal İstihbarat Dairesi: Çin olmadan Covid-19’un sırrı çözülemez
28.08.2021
163
A+
A-

ABD Ulusal İstihbarat Dairesi, corona virüsünün kökenini belirlemeye yönelik çalışmalarda Çin’in önemine dikkat çekti. Raporda, analistlerin Çin’den klinik örnekler ve en erken vakalarla ilgili epidemiyolojik veriler olmadan kesin bir sonuca varamayacağı belirtildi.

ABD’li yetkililer, Dünya genelinde 4.4 milyon insanın ölümüne neden olan corona virüsünün kaynağı hakkındaki soruların çözüme kavuşmasına yalnızca Çin’in yardımcı olabileceğini söyledi. Bu konuda 90 günlük araştırmalar yürüten ABD İstihbarat Dairesi, “Covid-19’un kökeni hakkında kesin bir değerlendirmeye ulaşmak için Çin’in iş birliğine ihtiyaç duyulacağını” aktardı.

ABD Ulusal İstihbarat Dairesi tarafından yayınlanan bir rapor ile, corona virüsünün laboratuvar sızıntısı olma teorisi hakkında yeni ayrıntılar ortaya konuldu. Yayınlanan raporda istihbarat topluluğu, corona virüsünün biyolojik silah olarak geliştirildiği sonucuna varmadığını aktardı.

İSTİHBARAT İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

ABD İstihbarat Dairesi, raporda, Covid-19’un bir Çin laboratuvarında meydana gelme konusundaki tartışmayı daha fazla bilgi olmadan çözemeyeceğini söyledi. Raporda, analistlerin Çin’den klinik örnekler ve en erken vakalarla ilgili epidemiyolojik veriler gibi bilgilere ihtiyaç duyduğu sonucuna varıldı.

Öte yandan, ABD istihbarat topluluğu içindeki bazı gruplar, corona virüsünün “bir hayvana veya yakın bir virüse doğal yoldan maruz kalma” sonucu ortaya çıktığını öne sürdü. Covid-19’un laboratuvar sızıntısı teorisi konusunda ikiye bölünmüş durumda olan İstihbarat Dairesi, bu sonuca yalnızca “orta düzeyde bir güven duyulduğunu” belirtti.

‘ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞTILAR’

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve müttefiklerinin sorularının aydınlatılması için Çin hükümetine baskı yapmaya devam edeceklerini söyledi. Biden yaptığı açıklamada, “Bu salgının kökenleri hakkında kritik bilgiler Çin Halk Cumhuriyeti’nde var, ancak Çin’deki hükümet yetkilileri en başından beri uluslararası araştırmacıların ve küresel halk sağlığı topluluğunun üyelerinin buna erişmesini engellemek için çalıştı” dedi.

Çin’in hala Covid kökenleri hakkında ‘kritik bilgileri’ sakladığını söyleyen Biden, “Bu inceleme sona ermiş olsa da, pandeminin kökenini anlama çabalarımız bitmeyecek. Dünyada çok fazla acıya ve ölüme neden olan bu salgının kökenini ve izini sürmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Böylece tekrar olmasını önlemek için gerekli tüm önlemleri alacağız” diye konuştu.(SOZCU.COM.TR)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.