DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Elon Musk’ın şirketi Tesla iflasın eşiğinde mi?

Elon Musk’ın şirketi Tesla iflasın eşiğinde mi?
30.03.2018
246
A+
A-

Risk portföyü yöneticisi John Thompson, Elon Musk’ın elektrikli otomobil üreten şirketi Tesla’nın iflasın eşiğinde olduğunu açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in de şirketin notunu kırmasıyla beraber Tesla gerçekten iflas mı ediyor konusunu gündeme getirdi. Peki bunca şatafatlı işlere imzasını atan Tesla iflas mı ediyor?

Milliyet’ten Mehmet Can Kömürcü’nün haberine göre;Birkaç gün kadar önce Tesla’nın hisse sahipleri, CEO Elon Musk’ın cebine önümüzdeki 10 yıl içerisinde 50 milyar dolar koymasına olanak sağlayan son derece tuhaf bir ödeme paketine onay vermişti.

Bu hesaba göre yılda 5 milyar doları cebine koyacak Elon Musk, S&P 500 listesindeki her CEO’dan daha çok kazanacak anlamına geliyor.

Diğer bir deyişle ABD’deki en büyük 500 şirketin tüm CEO’larının maaşlarını toplasanız bile, Elon Musk’ın yıllık 5 milyar dolar kazancına erişemiyorsunuz.

Son derece ilginç görünen bu ödeme, Tesla’nın 2017 yılı dördüncü çeyrek raporundaki ”Musk tüm zamanını ve dikkatini Tesla’ya harcamıyor’ ifadesiyle tam bir kafa karışıklığına sebep oluyor.

Daha da önemlisi Musk’ın önderliğindeki Tesla’nın kronik finansal istikrarsızlığı, hisse sahipleri için faaliyet zararında 4.97 milyar dolara mal oldu. Şirket ayrıca ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu denetlemesine de tabi tutuluyor.

Fakat buna rağmen hisse sahipleri, Elon Musk’a tarihteki en büyük ödeme paketini onaylamış bulundu.

Bu tip kararlar, yalnızca mali piyasaların zirvede olduğu aşırı oransızlık zamanlarında görülür.

Elon Musk kimdir?

Elon Musk, Tesla’nın piyasa değerini 650 milyar dolara ulaştıracak!

Risk portföyü yöneticisi John Thompson’a göre de Tesla iflas etti edecek. Thompson’a göre bu süreç 3 ila 6 ay içerisinde gerçekleşecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Tesla’nın notunu B-‘den CCC’ye düşürdü. Bu durum tedarikçileri de ürkütmeye yetti.

Önümüzdeki 18 ay içerisinde Tesla’nın faaliyet zararı, sermaye masrafı, borçları ve finans ihtiyaçları için aşağı yukarı 8 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyacı var.

Fakat ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu denetlemesi ve bazı diğer denetlemeler, Tesla’nın bu rakamı bulmakta son derece zorlanacağını gösteriyor.

Son zamanlarda yayınlanan bir rapora göre de son 5 yılda Tesla için ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu tarafından 85 adet ek bilgi ve tebliğ bildirimi yapıldı.

Bir şirket resmi bir denetleme ve mercek altındaysa piyasadan kaynak bulması son derece zor hale gelir.

Tesla’nın piyasa değeri, otomotiv devi Ford’un iki katı olabilir. Fakat 2017 yılında Ford dünya çapında 6 milyon otomobil satışıyla 7,6 milyar dolar kar elde ederken Tesla yalnızca 100 bin otomobil satarak 2 milyar dolar zarar etti.

Ayrıca olası zorlu günleriçin Ford’un elinde 12 milyar dolar bulunuyor. Fakat elde avuçta bir şeyi kalmayan Tesla 3 ay içerisinde iflas bayrağını çekecek gibi görünüyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.